Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Magyarok az LHC-ben

Elhozták az ELTE-re az eredetileg több kilométer átmérőjű LHC-t - az európai  részecskegyorsítót - filmfelvételek, fotók, illletve leírások formájában, egy kis vándor kiállítás keretében. A megnyitóra több LHC-ben dolgozó magyar fizikus és a CERN igazgatója is ellátogatott.

Középiskolás csoportoknak tárlatvezetést biztosítanak a kiállítás ideje alatt. Erre jelentkezni a cernkiallitas@gmail.com címen, illetve az  atomfizika.elte.hu/cernkiallitas weboldalon lehet. Látogatható: május 10-18-ig, 8-18 óra között.

Helyszín: ELTE TTK Északi Tömb, Gömb Aula, Budapest, Pázmány P. Sétány 1/A.

Készült az ELTE TTK, Természettudományi Kommunikáció és UNESCO Multimédiai Pedagógiai Központ illetve a Szent László Gimnázium Tömegkommunikáció szakjának együttműködésével.

0 Tovább

Tigris fürdő

Megunhatatlan..

0 Tovább

Palkovits Miklós agykutató

Palkovits Miklós 1933. december 5-én  született Kőbányán. Miután pedig szegény családba született, és az ekkori kormányzó, Horthy Miklós azt mondta, ő lesz a keresztapja, minden fiú gyermeknek, akik ezen a napon  születtek és akiket Miklós névre keresztelnek, Miklósnak nevezték el. A Keresztapasággal ugyanis kelengye és 100 pengő is járt.

A fiú már kisgyerekként is dolgozott, majd gimnáziumba ment, a már akkor is álló, kőbányai Szent László Gimnáziumba, ahol többek között Lange Nándor volt a tanára, akitől biológiát tanult,  s akinek az osztályában a legrosszabb tanuló is többet tudott, mint ami a tankönyvben volt. Lange tanár úr ugyanis labort tartott fenn a padlástérben, ahol patkányokat is boncoltak élve, így gyakorlatban tanulták meg azt, amit mások könyvekből.

Itt, a gimnáziumban volt osztálytársa Rockenbauer Pál, akinek többek között a Másfélmillió lépés Magyarországon című filmsorozatot köszönhetjük. Padtársak voltak és mindketten imádták a földrajzot. Ki is választották azokat a helyeket, ahova egyszer szeretnének eljutni, bár akkor még eszükbe se jutott, hogy valaha elhagyhatják Magyarországot. Rockenbauer Pál 1987-ben öngyilkos lett, Palkovits Miklósnak pedig már csak egy olyan hely maradt a listáján, ahová még nem jutott el.

A gimnáziumi  évek alatt szerzett késszúrás nyoma még mindig megvan a testén, amit ő egy szódásüveggel viszonozott, és aminek a következtében  támadójával együtt  feküdtek a baleseti sebészeten. Az érettségi évében a kormány hozott egy olyan  rendeletet, amely szerint minden külvárosi  diák arra  az egyetemre mehet, amelyikre szeretne, ha kitűnvel  érettségizik. Így ő be is adta a jelentkezését, geográfus szakra, az ELTE-re, de másnap hívatta a földrajz tanára, hogy komolyan gondolta-e, mert hogy lássa már, ő hova jutott földrajz végzettséggel, alig van betevője, és nem igazán tud  utazni. Menjen orvosnak -mondta neki -akkor majd lát világot.

Palkovits Miklós tehát beiratkozott az orvosi egyetemre, s agykutató lett, az agy finom szerkezetének, idegpályáinak neuroanatómiai és neurokémiai vizsgálatait  végezte. Illetve a legalapvetőbb élettani tevékenységek idegrendszeri szabályozását kezdte vizsgálni."

"Az egyik legtöbbet idézett magyar orvosbiológiai és természettudományos kutató. 7 könyv, 77 könyvfejezet, valamint 654 tudományos dolgozat szerzője."
forrás: http://www.kutatokejszakaja.hu/2009/index.php?page=8&id=571&reszlet=reszlet

Mi a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban  találkoztunk vele, ahol "Tudomány és helytörténet" címmel tartott előadást.

A felvételek az ELTE TTK, Természettudományi Kommunikáció és UNESCO Multimédiai Pedagógiai Központ illetve a Szent László Gimnázium Tömegkommunikáció szakjának együttműködésével készültek.

0 Tovább

Atomreaktor baleset Japánban

A fukushimai atomreaktor balesetet követően, a földrengés után 6 nappal felkerestük az ELTE-TTK tanárait. Azoknak az információknak az alapján, amik akkor eljutottak hozzájuk, megpróbálták elmagyarázni, mi történhetett addig a reaktorokban és mire számíthatunk a jövőben.

Megszólalók:
Timár Gábor, tanszékvezető, Geofizikai Tanszék, ELTE-TTK,
Kiss Ádám, egyetemi tanár, Atomfizikai Tanszék, ELTE-TTK,
Lagzi István László, tudományos főmunkatárs, Meteorológia Tanszék, ELTE-TTK
Mészáros Róbert, adjunktus, Meteorológia Tanszék, ELTE-TTK

 

Készült az ELTE TTK, Természettudományi Kommunikáció és UNESCO Multimédiai Pedagógiai Központ illetve a Szent László Gimnázium Tömegkommunikáció szakjának együttműködésével.

0 Tovább

Állatkertben jártunk..

Egy fiatalokból álló csapattal járunk hétről-hétre a tudomány nyomában, olyan helyekre eljutva, amiket mozgóképeken is meg tudunk mutatni. Ugyanakkor  figyelem azt is, más országokban milyen  tudományos tartalmú videokat töltenek fel a netre. Sokszor előfordul, hogy egy-egy helyre eljutva a látvány leköt minket, a  tudomány későbbre marad, de azt is igyekszem pótolni egy-egy későbbi blogbejegyzésben.

Ezen a héten a Füvészkertben és az állatkertben jártunk, az állatkertről már itt is vannak az első felvételek.

0 Tovább
12
»

Tudós Filmek

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek